9 Mart 2016 Çarşamba

Türkiye Papağan Sayımları Dönemsel Sonuçlar

  
Türkiye Papağan Sayımları Ekim 2017


Yeşil papağan (Psittacula krameri) %92  
İskender papağanı (P. eupatria) %8




Papağan Sayımları öncelikle kuş gözlemcisi ve fotoğrafçıların sonra da vatandaşların katılımı ile yaklaşık iki yıldır devam etmektedir. Gözlemci sayısı 800’e ulaşırken bu gözlemler aslında özel olarak papağan görmek amacıyla yapılmamıştır. Çok dikkat çekici renklerdeki bu iki papağan türü genellikle kent merkezlerinde yaşamını sürdüren işine, okuluna giden vatandaşların karşısına çıkmaktadır. Zaman zaman da ev hanımlarının pencerelerinin önüne konuk olmaktadır. Hatta okul yerleşkelerinden (Eyüp Anadolu Lisesi) de gözlemler gelmektedir. En fazla gözlem; kentsel alanlardaki park bahçe ve üniversite kampüslerinden gelmektedir. Gözlemlerin %92’si Yeşil papağan, %8’i İskender papağanı’na aittir.

Gözlemlerde İstanbul, İzmir ve Ankara’nın üstünlüğü %90’lık bir oran ile devam ederken özellikle Antalya ve Şanlıurfa ilerinden gelen kayıtlarda bir artış oldu. Daha önce hiç papağan gözlenmemiş illerden yeni papağan kayıtları gelmektedir (Bu kayıtların yeterli güvenirlikte oldukları belgelendikten sonra doğru bir gözlem olarak kabul edilmektedir). 2016 yılında yayımlanmış bir araştırmaya göre Yeşil papağan’ın Türkiye popülasyonu 1040 birey olarak tahmin edilmiştir. Farklı illerden gelen eş zamanlı bilgiler ile bu türlerin Türkiye popülasyonları hakkında yeniden bir değerlendirme yapılacaktır. Özellikle bu papağanların ülkemiz biyoçeşitliliğine olan etkisini görebilmek için diğer canlı türleri ile olan etkileşimi ve rekabeti araştırılmaktadır.

Vatandaşlardan çok sayıda kafes kaçkını papağan ve muhabbet kuşu bildirimi de yapılmaktadır. Egzotik kökenli olup Türkiye’ye sonradan yerleşmiş olan bu canlılar ile ilgili her yeni bildirim önemli olup bu gözlemlerin fotoğraf ve videolar ile desteklenmesi güvenilirliği arttırmaktadır. Gözlemciler tarafından gönderilen fotoğraf ve videolar blog üzerinden (http://trpapagansayimlari.blogspot.com.tr) herkes ile paylaşılmaktadır.



2016 Yılı Türkiye Papağan Sayımları 

(Ocak-Kasım Sonuçları)

Yeşil papağan (Psittacula krameri) %89 İskender papağanı (P. eupatria) %11
    
 
                  

Sayın Gözlemci,

2016 Yılı Türkiye Papağan Sayımları'na göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz. Bizimle paylaştığınız veriler türün biyolojisi, ekolojisi ve ülkemizdeki durumunu daha iyi anlamak için önemli katkılar sağlamıştır. Aşağıdaki linkte yer alan gözlem formu kullanılarak yeni papağan kayıtları girilebilir. Birey sayıları, davranışları ve gözlem tarihi farklı olabileceği için aynı alan için tekrar tekrar gözlem kaydı girilebilir. Daha önceki yıllara ait gözlemler de değerlendirilmektedir.

Gözlem formuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Varsa papağan fotoğrafları ve videolarınızı papagantr@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz görselleri blogda fotoğraflar/videolar bölümünde görebilirsiniz.

Şu ana kadar bize gönderdiğiniz kayıtlara dayalı verilerden bir değerlendirme yaparak mevcut sonuçlar konusunda sizi de bilgilendirelim istedik. Sayımların ilk 11 ayında gelen gözlemlerin %89’u Yeşil papağan, %11’i İskender papağanı’na aittir. En çok tercih ettikleri besinler; Tespih ağacı ve Çitlenbik ağacı meyveleridir. En fazla kayıt İstanbul’dan gelmiştir. Daha önce hiç papağan gözlenmemiş illerden yeni papağan kayıtları gelmektedir. Bu kayıtların yeterli güvenirlikte oldukları belgelendikten sonra doğru bir gözlem olarak kabul edilecektir.

Farklı illerden gelen eş zamanlı bilgiler ile bu türlerin Türkiye durumunu yeniden değerlendirilecektir. Papağanların ülkemiz biyoçeşitliliğine olan etkisini görebilmek için diğer canlı türleri ile olan etkileşimi oldukça önemlidir. Gelen gözlemlerden en çok leş kargası, küçük karga ve saksağan ile etkileşimde olduğunu öğrendik.

Şu anda İzmir hariç sadece kentsel alanlarda görülen bu canlılar ile ilgili bilgiler arttıkça özellikle meyve bahçeleri ve tarımsal alanlara olan etkilerinin olup olmadığınıda öğrenebileceğiz.

Kış mevsimine girmiş olduğumuz şu günlerdebu egzotik kökenli türlerin nerede tünediği ve ne ile beslendiği merak konusu olmaya devam ederken yeni gözlemlerinizi bekliyoruz.

Şimdiye kadar ki katkılarınız için teşekkür eder, desteğinizin devam etmesini temeni ederiz.

Saygılarımla,
Esra Per 


2016 Yılı Türkiye Papağan Sayımları (Ocak-Haziran Dönemsel Sonuçları)

Yeşil papağan (Psittacula krameri) %83 
İskender papağanı (P. eupatria) %17



Papağanların özellikle leş kargası ve saksağan ile rekabet halinde olduğu ilk gözlemlerde ortaya çıkmıştı. Yeni gözlemler ile küçük karga ve atmacanın da bu rekabete katıldığını biliyoruz!

Kargalara kafa tutabilen papağanların özellikle sincap, sıvacı ve ağaçkakan ile olan türler arası ilişkileri merak konusu olmaya devam ediyor...

Sayım sonuçlarına göre; büyük şehirlerde papağan sesinden rahatsız olmuyor, hatta yaşam alanlarımızı onlar ile paylaştığımız için mutlu oluyoruz. İlk kayıtlar İstanbul, İzmir ve Ankara illerinden gelmişti. Üç büyük şehrin sayımlardaki üstünlüğü devam ederken Şanlıurfa'dan kayıtlar gelmeye başladı. Kayıtlar kentsel alanlardan gelmeye devam ediyor. Tarım alanlarında özelikle de meyve bahçelerinde papağanların olumsuz bir etkisi olup olmadığı bilinmiyor.

Üreme dönemiyle birlikte genel papağan gözlemleri yerini kur, alan savunması ve yuva gözlemlerine bırakırken özellikle çınar ağacında yuvalayan, tesbih, nar, akasya ve erik meyveleri ile beslenen birey kayıtlarında artış oldu.

Eğer gözlemlerinizi bizimle paylaşmak ve daha detaylı değerlendirmeler yapılmasına vesile olmak istiyorsanız sayımlara katkı vermeye devam edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken 3-4 dakikanızı ayırarak aşağıdaki linkteki gözlem formunu doldurmanız.


Bu form kullanılarak yıl boyunca internet üzerinden papağan gözlem kaydı girilebilir. Gözlem formu papağanlar hakkında gözlem yapan herkesin kolaylıkla yanıtlayabileceği seçenekli sorular içeriyor.

Papağan gözlemlerini bizler ile paylaşmak isteyen herkes için küçük bir not; her iki tür de yeşil renkli ancak İskender papağanı daha iri ve kanatlarında kırmızı -pembe bantlar var. Yeşil papağan'ın hem vücudu hem de gagası daha küçüktür. Her ikisinin de erkeklerinde siyah boyun halkası bulunmaktadır. Ancak İskender papağanı’nın boyun halkası daha belirgin ve kalındır.

Araştırmamız hakkında hazırladığımız blog üzerinden bilgilendirme yapıyoruz.

Sevgi ve Selamlarımla, Esra Per 



2016 Yılı Türkiye Papağan Sayımları (Ocak-Şubat Dönemsel Sonuçları)



Yeşil papağan (Psittacula krameri) %86  
İskender papağanı (P. eupatria) %14


Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum itibarı ile tropikal kuşakta bulunmasa da iki papağan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Yeşil papağan ve İskender papağanı türlerinin ülkemize nasıl geldiği hakkında pek çok hikaye anlatılmakla birlikte bu türlerin farklı illerdeki sayıları bilinmemektedir. “2016 Yılı Türkiye Papağan Sayımları” olarak nitelediğimiz bu çalışmada papağan popülasyonu, habitat tercihi ve türler arası etkileşimini araştırmak amaçlanmıştır. Egzotik kökenli olan ve ülkemizde doğal yayılış gösteren türler listesinde yer almakta olan iki papağan türünün özellikle kent merkezlerinde yayılışı ve popülasyonu git gide artıyor. İlk kayıtlar İstanbul, İzmir ve Ankara illerinden geldi. Başka ülkelerde tarım alanlarında oldukça etkililer. Ancak Türkiye kayıtları kentsel alanlardan gelmeye devam ediyor ve tarım alanlarında papağanların olumsuz bir etkisi olup olmadığı bilinmiyor. Yeşil papağan ve İskender papağanı tropikal türler olmalarına rağmen soğuğa karşı dayanıklılar. Bu nedenle sadece deniz kıyısındaki illerde olabildiği gibi Ankara gibi kış mevsiminde oldukça soğuk olan illerde de görülebilmektedir.  İzmir ve Ankara'da üniversite kampüslerinde sıkça görülen yeşil papağan İstanbul'da Florya, Bebek, Beşiktaş, Sultanahmet, Eyüp ve Kadıköy semtlerinde geniş yayılış göstermektedir. İskender papağanının en yoğun olarak görüldüğü il İstanbul olup özellikle de Gülhan Parkı'nda kalabalık gruplar halinde görülebilmektedir.

Başka ülkelerde bazı yerleşim yerlerinde kalabalık gruplar halinde bulunan papağanların sesi o civarda yaşayan insanlar tarafından rahatsız edici bulunabiliyor. Bu oranın ülkemizde %20’nin altında olduğunu tahmin edebiliyor musunuz? Demek ki yeşil papağanlar bize daha sevimli görünüyor ki henüz onlardan bir şikayetimiz yok.

 Ayrıca papağanların özellikle leş kargası ve saksağan ile rekabet halinde olduğu bu sayımlar sayesinde öğrenebildik.  Papağanlar ne gözü kara ki kargalara kafa tutabiliyor! Bakalım daha ne tür rekabet ilişkileri ortaya çıkacak.
Peki, papağanların en fazla gözlendikleri ağaç türünün tespih ağacı olmasına ne diyorsunuz? Sizin gördükleriniz de mi öyle? Eğer gözlemlerinizi bizimle paylaşmak ve daha detaylı değerlendirmeler yapılmasına vesile olmak istiyorsanız sayımlara katkı vermeye devam edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken 3-4 dakikanızı ayırarak aşağıdaki linkteki gözlem formunu doldurmanız.
Bu form kullanılarak yıl boyunca internet üzerinden papağan gözlem kaydı girilebilir. Gözlem formu papağanlar hakkında gözlem yapan herkesin kolaylıkla yanıtlayabileceği seçenekli sorular içeriyor.
Papağan gözlemlerini bizler ile paylaşmak isteyen herkes için küçük bir not; her iki tür de yeşil renkli ancak İskender papağanı daha iri ve kanatlarında kırmızı -pembe bantlar var. Yeşil papağan'ın hem vücudu hem de gagası daha küçüktür. Her ikisinin de erkeklerinde siyah boyun halkası bulunmaktadır. Ancak İskender papağanı’nın boyun halkası daha belirgin ve kalındır.
Sevgi ve Selamlarımla,
Esra Per

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder