30 Eylül 2017 Cumartesi

Türkiye'den Keşiş Papağanı Bildirimi

Keşiş Papağanı (Myiopsitta monachus)

Güney Amerika'da doğal yayılış gösteren ve aynı zamanda bir kafes kuşu olan Keşiş papağanı orta büyüklükte (29cm.) bir kuş olup ülkemizde yayılış göstermekte olan diğer egzotik kökenli Yeşil ve İskender papağanlarından daha küçüktür. Ayırt edici özellikte gri bir kafa ve göğüs renklenmesi vardır. Erkek ve dişi bireyler birbirine benzer. Genç bireylerin görünümü de ergin bireyler gibidir. 



Fotoğraflar: Sezai Göksu - Barselona, İspanya


Sesleri gürültülü ve rahatsız edicidir. Genellikle elektrik direklerine ya da büyük ağaçlara topluluk halinde büyük yuvalar yaparlar. Birlikte yuva yapma davranışı papağanlar içinde sadece keşiş papağanında görülmektedir.

Evcil hayvan ticareti ve kafes kaçkını bireyler nedeni ile günümüzde Kuzey Amerika ve Avrupa’da doğal ortamda üreyen ve sayıları git gide artan populasyonları mevcuttur. Avrupa’da sonradan yerleştiği şehirlerde genellikle parklarda görülmektedir. Türkiye'ye en yakın olarak Yunanistan, Atina’da doğada görülüyorlar. Bitkilerin tohum, tomurcuk, meyve, ve çiçekleri ile beslenir. Ayrıca ayçiçeği, mısır, buğday ve pirinç gibi bitkiler ile beslenmesi tarımsal bir zararlı olarak görülmesine neden olmaktadır. Ayrıca topluluk halinde yaşadıkları ve sesleri gürültülü olduğu için kentsel ekosistemlerde vatandaşlar üzerinde olumsuz sosyal etkiye sahiptir.

Türkiye'den ilk kafes kaçkını Keşiş papağanı bildirimi 2020 yılı Mart ayında Hasan Külünk tarafından İstanbul'dan yapıldı ve görüntülendi.

https://twitter.com/PapaganSay/status/1254010906347962368

Türkiye’de bir Keşiş papağanı görürseniz lütfen esraper@yahoo.com adresine bildirim yapınız.








1 yorum:

  1. Çok teşekkürler güzel bir yazı olmuş, muhabbet kuşları forum sitemizden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    YanıtlaSil