6 Ocak 2019 Pazar

Yeşil Papağan'ın Tr Dağılımı


Yeşil Papağan’ın 1975 – 2015 yılları arasındaki Dağılımı

Yeşil papağan Türkiye’de doğada ilk kez 1975 yılında Ankara’da gözlendi. İnsan etkisiyle kasıtlı ve/veya kazara doğaya bırakılarak en az altı ilde üreme popülasyonları kurdu. Böylelikle Türkiye’de yayılış gösteren kuş türleri listesine egzotik kökenli bir tür olarak eklendi.Türkiye’de üreme popülasyonları kurmuş bireylerin doğadan toplanması yasak. Genellikle şehir merkezlerindeki park, bahçe ve yol kenarındaki ağaçlar üzerinde kalmış meyveleri yerken karşımıza çıkan yeşil papağanları ülkemizde 26 ilde görebiliyoruz. Türkiye dağılımı ve nüfusu özellikle 2000 yılından itibaren dikkat çekici bir artış göstermiştir. İstanbul, İzmir, Ankara, Yalova, Antalya ve Şanlıurfa'da üreyen popülasyonları mevcuttur.
Yuvalarını genellikle Doğu çınarı, Batı (Londra) çınarı ve Palmiye ağaçlarına yapmaktadır. Leş kargası, Küçük karga, Sincap ve Gümüş martı ile alan savunması yapmaktadır.
Yeşil papağan Türkiye'de çok fazla ticareti yapılan bir kafes kuşudur ve bu durum kafes kaçkını olarak doğada geçmiş yıllara göre daha fazla görülme durumunu ve gözlemlerdeki artışı açıklayabilir. Gelecekte dağılımının ve  popülasyonunun daha da artması beklenmektedir.

Türkiye’de doğada Yeşil papağan gözlenmiş iller; Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kırşehir, Kocaeli, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Yalova’dır.

Türkiye'de Yeşil papağan kayıtlarının farklı dönemlerdeki dağılımı




Teşekkürler:
Papağan gözlemlerini paylaşan vatandaşlar, eKuşBank (eBird) ve Trakuş kullanıcılarına teşekkürler.

Daha detaylı bilgi için kaynak:

Per, E. 2018. The spread of the Rose-ringed Parakeet, in Turkey between 1975 and 2015 (Aves: Psittacidae). Zoology in the Middle East, 64(4), 297-303., Doi: 10.1080/09397140.2018.


2 yorum: